Art. 1. RTP Pro este un circuit de tenis de câmp, organizat la nivel naţional de către rtppro.ro şi destinat iubitorilor de tenis. În circuitul RTP Pro pot participa toţi jucătorii de tenis de câmp care au vârsta minimă de 18 ani şi care acceptă să devină membri ai RTP şi să respecte prezentul regulament de joc.
Art. 2. RTP Pro include cinci tipuri de turnee atât pentru simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin şi dublu mixt, după cum urmează: RTP 250 Pro, RTP 500 Pro, RTP 1000 Pro, RTP OPEN Pro - GRAND SLAM Pro şi Turneul Campionilor RTP Pro.
Art. 3. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 250 Pro.
a) În calificări sistemul de joc va fi cu două seturi din trei, toate seturile disputându-se în sistem game până la punctul maxim 4. În caz de egalitate la 3-3, se va juca game-ul decisiv şi setul se închide la punctul maxim 4. În caz de egalitate în game, la 40-40, se joacă punct decisiv, fără avantaj.
b) Pe tabloul principal, în primul tur şi în finală, sistemul de joc va fi două seturi din trei, în sistem game, cu avantaj la 40-40, până la game-ul 4-3. În caz de egaliate la 3-3, se joacă game decisiv şi setul se încheie cu scorul de 4-3.
c) Jucătorii au la dispoziţie 5 minute de încălzire la începutul meciului. Terenul se schimbă la 1-0 şi apoi la fiecare trei game-uri jucate. Între seturi se acordă o pauză de un minut.
d) Din optimi de finală şi până în semifinale inclusiv, sistemul de joc va fi două seturi din trei, în sistem game, fără avantaj la 40-40, până la game-ul 4-3. În caz de egaliate la 3-3, se joacă game decisiv şi setul se încheie cu scorul de 4-3. .
Art. 4. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 500.
a) În calificări, sistemul de joc va fi două seturi din trei, primele două seturi se dispută în sistem game până la 6-4. În caz de egalitate la game în set la 5-5 se joacă game decisiv. Nu se va aplica regula avantajului în caz de egalitate în game la 40-40. În caz de egalitate la seturi, al treilea set se dispută în sistem super tie break până la punctul maxim 10. În caz de egalitate la 9-9, se joacă punct decisiv şi setul se încheie la maxim 10.
b) Pe tabloul principal, în primul tur şi în finală, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game până la 6-4, fără avantaj la 40-40 în game, când se aplică regula punctului decisiv. În caz de egalitate la 6-6 în set, se joacă super tie-break.
c) Din optimi şi până în semifinală inclusiv, se va juca în sistem game, două seturi din trei, până la scorul de 4-3, fără avantaj la 40-40. În caz de egalizate la 3-3 în set, se joacă un game decisiv şi setul se încheie cu scorul maxim de 4-3.
Art. 5. Sistemul de joc în circuitul RTP la un turneu RTP 1000.
a) În calificări, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break..
b) Pe tabloul principal, în primul tur, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break.
c) Pe tabloul principal, din turul doi şi până în semifinale inclusiv, sistemul de joc va fi două seturi din trei în sistem game, până la punctul 4, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 3-3, se joacă game decisiv.
d) În finală se joacă la fel ca în primul tur, două seturi din trei în sistem game, până la punctul 6, cu avantaj la 40-40 în game. În caz de egalitate în set la 6-6, se joacă tie-break.
Art. 6. Sistemul de joc în circuitul RTP Pro la Turneul Campionilor va fi, două din trei seturi, în sistem game, până la scorul 4-3, cu avantaj la 40-40.
Art. 7. RTP 250 Pro este format din tablou principal de minim 16 jucători şi maxim 64 de jucători la simplu masculin/feminin, minim 8 perechi şi maxim 16 perechi la dublu masculin/feminin, minim 8 perechi şi maxim16 perechi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 250 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.
Art. 8. RTP 500 Pro este format din tablou principal de minim 24 de jucători şi maxim 64 de jucători la simplu masculin/feminin, minim 16 perechi şi maxim 32 perechi la dublu masculin/feminin şi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 500 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.
Art. 9. RTP 1000 Pro este format din tablou principal de minim 32 şi maxim 64 de jucători la simplu masculin/feminin, minim 16 de perechi şi maxim 32 perechi la dublu masculin/feminin şi la dublu mixt. Punctajul maxim acordat câştigătorului va fi de 1000 puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 64 de jucători/jucătoare.
Art. 10. RTP OPEN - GRAND SLAM - Turneul se organizează odată pe an şi va avea tablou de 128 de jucători/jucătoare în proba de simplu şi maxim 64 de perechi pentru probele de dublu masculin/feminin/mixt. Câştigătorul primeşte 2000 de puncte RTP. În probele de simplu feminin şi simplu masculin, tabloul de calificări nu poate fi mai mare de 128 de jucători/jucătoare.
Art. 11. Turneul Campionilor RTP Pro se organizează la finalul unui an şi la competiţie sunt calificaţi toţi cei care au câştigat cel puţin un turneu în circuitul RTP indiferent de categoria lui. Dacă nu sunt suficienţi campioni pentru un număr par, lista se completează cu finalişti în ordinea importanţei finalei jucate, RTP Open Pro, RTP 1000 Pro, RTP 500 Pro, RTP 250 Pro. Dacă nici cu ajutorul finaliştilor nu se completează tabloul de la Turneul Campionilor RTP Pro, al treilea criteriu de calificare îl reprezintă clasamentul RTP. Turneul Campionilor se poate ţine într-o probă cu 8 jucători/jucătoare/perechi, 12, 16 sau 32 de participanţi. În acest caz se vor organiza două grupe a câte patru competitoriiar primii doi din fiecare grupă, merg în semifinale. În cazul în care turneul se organizează cu 12 campioni, vor fi 4 grupe a câte trei competitori, iar în semifinale merg primii clasaţi în grupă. La fel se va proceda şi dacă sunt 16 campioni, când se vor organiza tot patru grupe, dar a câte patru participanţi, iar cel clasat pe primul loc în grupă merge în semifinale. Capii de serie se vor stabili în funcţie de clasamentul RTP Pro. Punctajul maxim acordat câştigătorilor fiecărei probe, va fi de 1500 puncte RTP Pro.
Art. 12. Participarea la turneele RTP Pro. Pot participa la un turneu organizat de RTP Pro, jucătorii care au vârsta minimă de 18 ani şi care nu au probleme de sănătate. Prin participarea la un turneu RTP Pro, jucătorul îşi asumă pe propria răspundere că este sănătos şi că poate face faţă efortului fizic necesar participării la o competiţie sportivă de tenis ce se de sfăşoară pe parcursul unei zile, sau a mai multor zile. Jucătorii pot participa la un turneul RTP Pro, doar după ce au achitat taxa de turneu stabilită de RTP Pro. Jucătorii care au achitat taxa de turneu dar nu s-au prezentat la competiţie nu vor primi înapoi contravaloarea taxei plătite.
Art. 13. Organizarea unui turneu în circuitul RTP Pro. Un turneu de tenis în circuitul RTP pro presupune un tablou principal de simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin, dublu mixt.
1. Un turneu poate include doar o probă, două, trei, patru sau toate cinci.
2. Numărul locurilor pe tabloul principal, rezervate calificărilor se stabileşte în funcţie de numărul jucătorilor înscrişi în turneul de calificare.
3. Un wild card este acordat unui jucător sau unei perechi la dublu masculin/feminin sau dublu mixt, de către directorul turneului, fie la cererea unui jucător/jucătoare, fie ca şi invitaţie adresată unui jucător pentru a-l ajuta să revină în circuitul RTP Pro sau pentru a creşte notorietatea turneului.
4. În timpul unui meci de tenis de câmp, organizatorul asigură un arbitru de scaun.
5. La începutul meciului, arbitrul le explică jucătorilor regulile şi efectuează tragerea la sorţi. După care, oferă jucătorilor trei minute de încălzire.
6. Fiecare jucător serveşte de câte două ori, păstrându-se regula de primul şi al doilea serviciu. Dubla greşeală se aplică atunci când un jucător a servit de două ori consecutiv în afara careului de serviciu.
7. Terenul se schimbă după fiecare şase puncte jucate, în cazul în care se aplică sistemul de super tie break. Iar la sistemul game se aplică regulamentul clasic din tenis.
8. În caz de sistem super tie break, pauză se face la fiecare 6 puncte jucate şi după încheierea fiecărui set. Pauza are o durată de un minut.
9. În caz de accidentare, arbitrul poate acorda time out medical la solicitarea jucătorului.
10. Deciziile arbitrului de scaun sunt definitive şi trebuie respectate de către toţi jucătorii.
Art. 14. Sancţiuni. Un jucător poate primi sancţiuni gradual, în funcţie de faptele comise care atrag după sine încălcarea regulamentului RTP Pro, după cum urmează:
1. Avertismentul verbal se aplică în timpul meciului de tenis de către arbitrul de scaun în cazul în care un jucător manifestă un comportament nesportiv în timpul meciului. Aruncă cu racheta, înjură, adresează cuvinte nepotrivite, sau înjurături, celuilalt jucător, arbitru de linie, copil de mingi, arbitru de scaun sau unui spectator.
2. Avertisment scris(aplicat de arbitrul de scaun, directorul turneului, directorul RTP Pro);
3. Pierderea primului serviciu (aplicat de arbitrul de scaun);
4. Pierderea celui de-al doilea serviciu şi implicit pierderea unui punct în game (aplicat de arbitrul de scaun);
5. Pierderea unui game sau a mai multor game-uri (aplicat de arbitrul de scaun);
4. Pierderea meciului prin descalificare(aplicat de arbitrul de scaun, directorul turneului, directorul RTP Pro)
5. Suspendarea din RTP Pro (decisă de conducerea RTP Pro)
6. Excluderea din RTP Pro (decisă de conducerea RTP Pro)
Art. 15. Pierderea calităţii de membru al RTP Pro
Un jucător îşi poate pierde calitatea de membru RTP Pro în următoarele situaţii:
1. Prin Deces.
2. Prin excluderea din RTP Pro decisă de Directorul RTP pro.
3. Prin renunţarea voluntară a unui membru, transmisă în scris către RTP Pro.
4. Pierderea calităţii de membru RTP Pro în una din cele trei situaţii atrage după sine, eliminarea de pe site-ul tenispremium.ro şi pierderea definitivă a clasamentului şi a palmaresului RTP Pro şi a dreptului de a participa la competiţiile organizate de RTP Pro.
5. În cazul în care un jucător a părăsit de bună voie RTP Pro şi după o anumită perioadă doreşte să revină în RTP Pro, va putea face acest lucru doar contra unei taxe stabilită de RTP Pro.
6. Exluderea din RTP Pro se aplică şi jucătorilor care prin comportamentul lor manifestat în preajma terenului de joc, au perturbat, întrerupt, afectat, un meci.
7. Excluderea din RTP Pro este decisă de conducerea RTP Pro în caz de încălcare a regulamentului RTP Pro. Anularea excluderii poate fi decisă în mod excepţional de către RTP Pro.
Art. 16. Clasamentul RTP Pro se actualizează după fiecare competiţie desfăşurată. Valabilitatea punctelor este de 365 de zile din momentul în care au fost câştigate de jucător.
Art. 17. Un jucător poate să îşi îngheţe clasamentul RTP Pro din motive medicale. Acest lucru se poate face prin trimiterea unui email către conducerea RTP la office@rtppro.ro prin care solicită îngheţarea clasamentului. În urma acestei solicitări, clasamentul jucătorului/jucătoarei, este îngheţat pentru o durată de maxim 365 de zile. Punctajul obţinut în momentul validării cererii de îngheţare, este valabil maxim un an de zile. Clasamentul este dezgheţat în momentul în care jucătorul/jucătoarea revine în circuit. În acel moment, la punctele existente se adaugă cele câştigate de jucător/jucătoare, la turneul la care participă. Din acel moment, punctele îngheţate încep să îşi piardă valabilitatea în ritmul de 365 de zile de la câştigare.
Art. 18. În cazul în care un jucător/jucătoare este suspendat/ă din circuitul RTP Pro, punctele se pierd în acelaşi ritm ca şi când jucătorul ar fi în circuit.
Art. 19. Cuantumul premiilor se stabileşte de RTP Pro pentru fiecare turneu în parte, în funcţie numărul participanţilor. Premiile în bani se achită jucătorilor în maxim 7 zile de la câştigarea acestora.
Art. 20. Potrivit Art. 110 din Codul Fiscal, premiile mai mari de 600 lei, sunt impozabile cu 16%. Impozitul se reţine de către RTP Pro din premiul câştigat de jucător şi virat la bugetul de stat.
Art. 21. Un jucător poate fi primit la un turneu RTP Pro doar dacă a achitat taxa de participare.
Art. 22. Taxa de participare se va restitui integral, la cererea jucătorului, în cazul în care turneul a fost anulat şi reprogramat la o altă dată, din motive organizatorice (număr insuficient de participanţi, condiţii meteo nefavorabile).
Art. 23. Taxa de participare nu se va returna jucătorului dacă acesta nu s-a prezentat la turneu în ziua desfăşurării acestuia.
Art. 24. RTP Pro poate modifica tragerea la sorţi pe tabloul de calificări cât şi pe tabloul principal de joc, dacă la debutul turneului, unul sau mai mulţi jucători nu s-au prezentat în concurs. Jucătorul care nu se prezintă la meci, este scos de pe tablou, pierde punctele alocate etapei de concurs, iar adversarul primeşte BYE şi se califică automat în etapa următoare.
Art. 25. La un tablou de 128 de jucători, RTP Pro stabileşte 32 de capi de serie în baza clasamentului RTP Pro. La un tablou de 64 de jucători, RTP Pro stabileşte 16 capi de serie în baza clasamentului RTP Pro. La un tablou de 32 de jucători, RTP Pro stabileşte 8 capi de serie în baza clasamentului RTP Pro. La un tablou de 16 jucători, RTP Pro stabileşte patru capi de serie în baza clasamentului RTP Pro. La un tablou de 8 jucători, RTP Pro stabileşte doi capi de serie în baza clasamentului RTP Pro.
Art. 26. RTP Pro poate acorda BYE capilor de serie dacă tabloul de concurs nu este complet.
Art. 27. RTP Pro introduce pe tabloul principal cât şi pe cel al calificărilor opţiunea GUEST STAR, pentru a da posibilitatea jucătorilor care se hotărăsc pe ultima sută de memtri după ce tragerea la sorţi a fost efectuată. În cazul în care pe tabloul principal sau pe cel al calificărilor există opţiunea GUEST STAR, iar un jucător doreşte să participe la turneu, va fi întrodus pe tabloul de concurs. În cazul în care opţiunea GUEST STER nu a fost înlocuită cu numele unui jucător până la startul meciului, aceasta se transformă în BYE şi jucătorul se califică automat în turul următor.
Art. 28. Jucătorul care abandonează la debutul meciului, sau în timpul partidei, indiferent de scor, primeşte punctele şi premiul prevăzut etapei respective de joc, iar adversarul câştigă partida.
Art. 29. Un jucător trebuie să îşi respecte adversarul indiferent de nivelul de joc al acestuia. Comentariile negative, ironiile, jignirile, agresiunile verbale şi/sau fizice, aprecierile negative la adresa jocului adversarului, atrag după sine sancţiuni jucătorului în cauză care pot merge până la descalificare şi pierderea meciului.
Art. 30. Deciziile arbitrului de scaun sunt obligatorii pentru toţi jucătorii aflaţi în competiţie. Jucătorii sunt obligaţi să respecte deciziile arbitrului de scaun. În cazul în care doresc să conteste o decizie, cer arbitrului de scaun să verifice urma mingii iar decizia luată de arbitru după verificare, rămâne definitivă.
Art. 31. Jucătorii şi arbitrii vor respecta integral prezentul Regulament RTP Pro cât şi deciziile adoptate de Directorul RTP Pro în calitate de organizator al circuitului Romanian Tenis Premium.
Art. 32. Jucătorii care pe parcursul unui an calendaristic nu participă la niciun turneu RTP Pro, vor fi excluşi din circuit şi nu vor mai putea să redevină jucători în circuitul RTP Pro. Excepţie fac jucătoarele însărcinate, sau care au născut, jucătorii accidentaţi, cât şi cei care locuiesc într-un oraş unde RTP Pro nu a organizat un turneu.
Art. 33. În timpul desfăşurării partidei de tenis, la final de set, jucătorii pot părăsi terenul pentru pauză de vestiar, doar dacă Arbitrul aprobă acest lucru. Pauza de vestiar nu poate fi mai mare de 3 minute. În cazul în care jucătorul pleacă de pe teren fără acordul arbitrului, acesta este descalificat şi adversarul său este desemnat câştigător.
Art. 34. Un jucător poate solicita Arbitrului, pauză de toaletă, doar la finalul unui game jucat sau la final de set. Pauza nu poate fi mai mare de trei minute.
Art. 35. Pe parcursul desfăşurării unui meci, un jucător poate solicita o singură pauză de vestiar sau de toaletă.
Art. 36. În cazul în care temperatura exterioară indică mai mult de 35 de grade, Arbitrul poate acorda o pauză de 5 minute în fiecare set, pentru rehidratare şi răcorire.
Art. 37. Jucătorii care trag de timp atât la serviciu cât şi la retur, primesc avertisment din partea arbitrului. După al doilea avertisment în meci, arbitrul îi va lua primul serviciu. Apoi, un punct, iar dacă situaţia persistă, jucătorul în cauză îşi pierde fie încă un punct, în cazul în care se joacă în sistem tie-break, fie un game, pentru fiecare nouă tragere de timp.
Art. 38. Fiecare jucător are la dispoziţie 30 de secunde pentru a servi. Dacă depăşeşte acest timp, este avertizat de arbitru şi apoi curg penalizările prevăzute la Art. 38.
Art. 39. RTP Pro acordă jucătorilor, mai multe bonusuri, după cum urmează:
1. Bonus de participare la turneele RTP Pro, care se acordă după încheierea sezonului competiţional. În funcţie de numărul turneelor jucate (minim două) şi a taxei de participare plătite, jucătorul primeşte un bonus de fidelitate din partea RTP Pro, pe care îl poate utiliza în următorul an competiţional. Condiţiile de acordare a bonusului sunt comunicate de către RTP Pro, jucătorilor.
2. Bonus acordat unui jucător când aduce alt jucător în circuit. Se aplică un bonus de 10% din taxa plătită de jucătorul nou adus în circuit.
3. Bonus pentru primul jucător care atinge 100 de meciuri jucate în circuitul RTP Pro.
4. Bonus pentru primul jucător care câştigă 10 turnee RTP Pro într-un singur sezon competiţional.
5. Bonus pentru jucătorul care devine în premieră lider RTP Pro.